Viser resultater 1 til 7 af 7
 1. #1
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Icon3 "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  "Det handler om hormoner"
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet

  Oversat efter "The Hormone Solution" af Helene P. Sørensen
  Forlag: Lindhardt & Ringhof 2003
  Antal sider: 381
  ISBN 87-614-0355-5  Fra bogens omslag:
  Therry Hertoghe er uddannet læge. Han lever bl.a. af at holde foredrag om hormoner og hormonforstyrrelser for både læger og lægfolk i USA og i udlandet. Jules-Jacques Nabet er uddannet læge og arbejder som praktiserende læge i Paris og London med speciale i livsforlængende terapier.

  Hormoner styrer vores humør, blodtryk, energi og søvn. De gør kvinder til kvinder og mænd til mænd. Holde os unge og gør os gamle. De styrer sexlyst, virilitet og fertilitet og er en af de vigtigste faktorer i forbindelse med stress og depression. Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at hormoner spiller en altafgørende rolle for vores krop og vores generelle velbefindende.

  Thierry Hertoghe har i Det handler om hormoner uddraget essensen af en lang række videnskabelige undersøgelser. Han giver i bogen en grundig gennemgang af de forskellige hormoner og deres virkning samt gode råd til hvordan du løser dine egne eventuelle hormonproblemer gennem hormonterapi og en sund og ernæringsrigtig kost. Bogen indeholder en test der hjælper dig at blotlægge dine hormonmangler eller -forstyrrelser som det første skridt på vejen til at få mere viden om og styr på hormonbalancen.

  Bogklubben 12 Bøger:
  Forfatteren og læge Thierry Hertoghe er overbevist om, at man ved at kontrollere sine hormoner, vil være i stand til at kontrollere sit liv. I hans bog "Det handler om hormoner" får du viden om hormoner, og med den viden kan du få styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere.

  Hormoner styrer vores humør, blodtryk, energi og søvn. De gør mænd til mænd og kvinder til kvinder. Holder os unge og gør os gamle. De styrer sexlyst, virilitet og fertilitet og er en af de vigtigste faktorer i forbindelse med stress og depression. Det er ikke nogen overdrivelse at sige, at hormoner spiller en altafgørende rolle for vores krop og vores generelle velbefindende.

  Thierry Hertoghe har uddraget essensen af den lang række videnskabelige undersøgelser. Han giver en grundig gennemgang af de forskellige hormoner og deres virkning samt gode råd til, hvordan du løser dine egne eventuelle hormonproblemer gennem hormonterapi og en sund og ernæringsrigtig kost. Bogen indeholder en test, der hjælper dig til at blotlægge dine hormonmangler eller –forstyrrelser som det første skridt på vejen til at få mere viden om og styr på hormonbalancen. Kilde: Bogklubben.dk/cds/showpage.asp?nodeid=2683&inpBook=16592


  Tilføjet d. 9.oktober 2006:
  Efter at have læst denne bog - er jeg overbevidst om at det er den vigtigste bog om hormoner skrevet for "almindelige" læsere, jeg nogensinde havde mellem hænderne.

  Foruden at jeg har fattet tillid til forfatterne, er det også gået op for mig, at denne bog kan hjælpe ikke alene de hormonplagede kvinder i overgangsalderen - men også alle andre, der til dagligt slås med "uforklarlige" helbredsproblemer.

  Nu er det desværre sådan, at her i landet er hormonterapi et ukendt fænomen og som Thierry Hertoghe også skriver: "De fleste endokrinologer, de læger som ”officielt” har med hormoner at gøre, specialiserede sig tilsyneladende i diabetes og rettede kun lejlighedsvis opmærksomheden mod andre hormonfelter. De fleste var særdeles traditionelle og brugte betydeligt mere tid på at behandle sygdomme i stedet for at forebygge dem. Lægevidenskaben af i dag er i den grad specialiseret, således at mange læger arbejder med et så snævert fokus på enkelte hormoner, hver for sig, særlig insulin/diabetes, at de overser, selv vildt blinkende alarmsignaler hvis disse lyder udenfor deres eget snævre felt. Jeg foretrækker at følge i mine bedstefædres spor. Den lægevidenskab jeg kendte fra min far og mine bedstefædre var mere helhedsorienteret, dvs. fokuserede på hele personen; den var mere komplet, og dens primære intention var at opnå og opretholde total sundhed.

  Derfor kan vi vist nok alle, skyde en hvid pind efter at kunne modtage den rette assistance fra wannabee-endokrinologer her i landet. Alligevel kan denne bog yde en hjælp til at forstå tingenes div. hormonale sammenhænge, og på denne måde bidrage til, at vi hver især ikke sidder i vores små hjem og bare tror at vi er hypokondere, psykisk syge, forstyrrede, urimelige eller bare har "ondt i livet som det er så "moderne" at hæfte på plagede mennesker, der ikke lige passer i "diagnose-standarder".

  Det er nu en gang den triste sandhed, at syge af (lavt) stofskifte-sygdomme, ikke alene må tåle og udholde tilværelsen med deres, som oftest, fejlbehandlet sygdom, men også må de leve i ensomhedsbobler skabt af læger og familier uden indsigt i, og forståelse for disse syges daglige udfordringer og daglige plager, pinsler og problemer, nægtet behandlet eller fejlbehandlede stofskiftesygdomme altid fører med sig! Ikke at blive forstået er ofte værre end selve sygdommen. Ikke at blive forstået af læger - er en katastrofe!

  Derfor mener jeg helt bestemt, at denne bog fortjener en særlig opmærksomhed og anbefaling, jeg bedst kan gennemføre ved at publicere/lokke med lidt mere af indledningen end man normalt gør i boganmeldelserne. Jeg må tage den chance og håbe på en accept og forståelse for, at netop denne bog fortjener at blive læst af flest muligt og derfor er det nødvendigt at fremhæve mere af dennes indhold - for at den ikke skal drukne i den sædvanlige reklame-semantik, der gør at mange bøger bliver forbigået, netop fordi anmeldelserne i den grad er overfladiske og ligner hinanden...

  Er du særligt interesseret i stofskifte relateret til thyreoidea-hormoner? Klik her
  Velkommen i Biblioteket på vores hjemmeside. Mange af titler vi omtaler, er udsolgte fra forlagene, men findes enten på bibliotekerne eller i antikvariaterne som: Bogtorvet.net , Findbogen.dk , Antikvarisk.dk , Bogbasen.dk (private til private), Antikvariat BookStone.dk , Brugte bøger via Saxo.cm , eller Antikvariat.net

 2. #2
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Icon3 "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  Det handler om hormoner
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet  Bemærkning fra forfatteren:
  De idèer, procedurer og forslag der er beskrevet i denne bog, er ikke ment som en erstatning for at kontakte din egen læge og opnå lægelig kontroæ med enhver aktivitet, procedure eller idè der kan tænkes at påvirke dit helbred.

  Bogen bygger på episoder fra virkeligheden, men tilstræber at undgå enhver form for brud på det professionelle eller personlige tillidsforhold. Derfor har forfatteren tilladt sig at ændre alle navne og personlige kendetegn på de patienter og situationer der er beskrevet, for at beskytte de involveredes privatliv.

  Bemærkninger fra Forlaget:
  I det danske sundhedssystem forholder man sig anderledes til brugen af hormonterapi end i det amerikanske.

  Hormonpræparater er langt sværere tilgængelige i Danmark end i USA. Derfor vil man som læser ikke kunne følge alle Thierry Hertoghes behandlingsforslag direkte, men må oftest (hvilket forfatteren også anbefaler på det kraftigste) omkring sin læge for at få ordineret præparaterne. I kapitlet om hormonprogrammets handlingsplaner findes en liste over de hormoner der indgår i bogen, med angivelse af hvor og hvordan man kan få fat på dem i hhv. USA og Danmark.

  Hormonterapi er langt mere udbredt i USA end i Danmark hvor terapi på den måde som Thierry Hertoghe beskriver i bogen, endnu benyttes i langt mindre omfang. Når vi har valgt at oversætte og udgive bogen er det for at give en viden om hvordan man også kan forholde sig til hormoner, hvordan behandlere i andre lande har et anderledes syn på hormoner, deres virkninger og bivirkninger.

  Vi har valgt at bibeholde de amerikanske eksempler og cases i bogen og ikke ombearbejde dem til danske tilstande, da der i de fleste tilfælde ikke findes direkte sammenlignelige danske eksempler. Læseren skal altså være opmærksom på at de normalgrænser og grænseværdier for hormoner der er nævnt i bogen, er amerikanske og ikke gælder direkte i Danmark.


  Forord af Barry Sears, Ph.D.:

  Lægevidenskaben er på vej ind i en ny æra. I dette århundrede vil sundhedsplejen i støt tiltagende grad blive baseret på hormonkontrol. Det er fordi hormoners effektivitet er langt større end medikamenter i almindelighed. Og hvad der er endnu vigtigere: de kan ændre den måde hvorpå vores gener kommer til udtryk. Kort sagt: bedre kontrol over hormoner fører os helt ind til selve sundhedens kerne.

  Jeg har haft den fornøjelse at kende Thierry personligt i adskillige år, og det gør mig endnu mere imponeret over hans evne til at diagnosticere hormonforstyrrelser hos et bredt spektrum af patienter. Trods hormonernes stærke virkning er det skarpe kliniske blik stadig nødvendigt for at finde afgørende signaler som ikke altid fremgår af blodprøver. Thierry åbenbarer en stor del af hormonernes samspil, og han bruger et klart og koncist sprog baseret på fire generationer af endokrinologer i ubrudt linje i hans familie. På samme måde som indenfor andre typer håndværk er de højtudviklede observationsevner der er nødvendige for at vurdere hormonproblemer, blevet givet videre fra generation til generation.

  Derfor er denne bog i så høj grad værdifuld for både læger og ikke-sundhedsuddannede eftersom diagnostikkens kunst hermed bliver tilgængelig for alle. Lægerne bliver bedre til at se kroniske sygdommes kompleksitet fra en ny hormonel vinkel. Ikke-fagfolk vil blive i stand til at opdage de første tegn på, at deres hormoners kommunikationsmønstre bliver mindre effektive, flere år inden denne svækkede effektivitet manifesterer sig som diverse kroniske sygdomme. Og for folk med regulær sygdom af "ukendt årsag" vil denne bog måske kunne give de indsigter, der viser vej til oprindelsen af deres tilstand.

  At kontrollere sine hormoner er at kontrollere sit liv. Denne bog vil give læseren de fornødne redskaber til at realisere dette ofte vanskelige mål.

 3. #3
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Icon3 "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  Det handler om hormoner
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet  Indhold

  Bemærkning fra forfatteren
  Bemærkning fra forlaget
  Tak
  Forord af Barry Sears Ph.D.

  DEL I: HORMONERNE

  Kapitel 1 - Hormonerne og deres betydning for dig

  - Hormonkoncentrationerne aftager oftest med alderen
  - Hvad kan du vente
  - Finpudsning af hormonbalancen
  - De vigtigste hormonudskillende kirtler og hormoner
  - Hormonerne i mit blod
  - Min egen hormonprofil
  - Nødvendigheden af balance
  - At sætte livet i bevægelse
  - Teamwork
  - Når vi bliver ældre
  - Dårlige grunde til ikke at anvende hormontilskud
  - Sådan bruges denne bog

  Kapitel 2 - Test dig selv
  1. DEL
  - ACTH
  - Aldosteron
  - Calcitonin
  - Cortisol
  - DHEA
  - EPO
  - Insulin
  - Melatonin
  - Pregnenolon
  - Progesteron
  - Testosteron
  - Thyreoideahormon
  - Vasopressin
  - Væksthormon
  - Østrogen
  2. DEL
  - Energi
  - Libido
  - Søvn
  - Hukommelse
  - Hud og hår
  - Vægtkontrol
  - Stress
  - Humøret
  - Kredsløbet (hjertet og slagtilfælde [apopleksi])
  - Led
  - Knogler
  - Immunsystemet (forsvar mod infektioner og cancer)

  Kapitel 3 - Top-15
  - ACTH
  - Aldosteron
  - Calcitonin
  - Cortisol
  - DHEA
  - EPO
  - Insulin
  - Pregnenolon
  - Progesteron
  - Testosteron
  - Thyreoideahormoner
  - Vasopressin
  - Væksthormon
  - Østrogen

  Kapitel 4 - Samarbejde med din læge
  - For det første: find en læge
  - Syv skridt på vejen til at identificere en mangeltilstand
  - Undersøgelsestyper
  - Problemer med undersøgelser
  - Undersøgelser
  - ACTH
  - Aldosteron
  - Calcitonin
  - Cortisol
  - DHEA
  - EPO
  - Insulin
  - Pregnenolon
  - Progesteron
  - Testosteron
  - Thyreoideahormoner
  - Vasopressin
  - Væksthormon
  - Østrogen

  DEL II: KROPPEN

  Kapitel 5 - Vægtproblemer
  - Vægtøgning hos midaldrende - uundgåeligt?
  - På Nettet
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Spis dig rask
  - Videnskaben siger
  - Vægttab: gavnlige næringsstoffer
  - Rigtig kost
  - Kosttilskud
  - Man kan også være for tynd
  - Resumè: hormoner forbundet med vægtproblemer

  Kapitel 6 - Vejen til skønhed: Pleje af hud og hår
  - rynker
  - hårtab
  - Pleje af huden (ingen reklamer/red.)
  - Pleje af håret (ingen reklamer/red.)
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Sundt hår og sund hud: gavnlige næringsstoffer
  - Håret
  - Resumè: "skønhedshormoner"

  Kapitel 7 - Ledproblemer
  - Diane
  - Anita
  - Hvad foregår der i virkeligheden
  - Kan uret stilles tilbage?
  - Ernæring
  - Smertefrie led: gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Resumè: hormoner mod ledsmerter

  Kapitel 8 - Ind til benet
  - Carine
  - Undersøgelser
  - Ernæring
  - Stærke knogler: gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Martha
  - Resumè: knoglestyrkende hormoner

  Kapitel 9 - Hjertesager
  - Wallace
  - Kost og livsstil
  - Sundt hjerte: gavnlige næringsstoffer
  - Kosttilskud
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Forhøjet blodtryk
  - For lavt blodtryk
  - Erica
  - Beskyttelse af hjerte og blodkar
  - Slagtilfælde (apopleksi)
  - Resumè: hjertets og arteriernes sundhed

  Kapitel 10 - Immunsystemet
  - Stimulation af immunsystemet
  - DHEA
  - Melatonin
  - Thyreoideahormoner
  - Østrogen
  - Testosteron
  - Væksthormon
  - Cortisol
  - Progesteron
  - Cancer
  - Østrogen og cancer
  - Testosteron og cancer
  - Væksthormon og cancer
  - Cortisol og cancer
  - Thyreoideahormoner og cancer
  - DHEA og cancer
  - Serge
  - Melatonin og cancer
  - progesteron og cancer
  - Calcitonin og cancer
  - Infektioner
  Thyreoideahormoner og infektioner
  - Cortisol og infektioner
  - DHEA og infektioner
  - Progesteron og infektioner
  - Væksthormon og infektioner
  - Testosteron og infektioner
  - Østrogen og infektioner
  - Ernæring
  - Stærkt immunsystem: gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Resumè: Hormoner af betydning for immunforsvaret

  DEL III: PSYKEN

  Kapitel 11- Uden Viagra
  - Hormoner: fra forspil til forløsning
  - Ernæring
  - Gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Chris
  - Resumè

  Kapitel 12 - Søvn
  - Sov godt
  - God nat
  - God ernæring
  - God søvn: gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Resumè: søvnhormoner

  Kapitel 13 - Hukommelsen
  - Ken
  - Ernæring
  - God hukommelse: gavnlige næringsstoffer
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Sheila
  - Resumè: hukommelseshormoner

  Kapitel 14 - Stemningsleje og humør
  - Angst
  - Depression
  - Ernæring
  - Gavnlige næringsstoffer mod angst og depression
  - Ernæring og depression
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Angst
  - Depression
  - Resumè: humørhormoner

  Kapitel 15 - Stress
  - Stress
  - Bernard
  - Ernæring
  - Gavnlige næringsstoffer mod stress
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Resumè: stressmodvirkende hormoner

  Kapitel 16 - Mere energi
  - Gina
  - Træthed, træthed eller træthed?
  - Ernæring
  - Gavnlige næringsstoffer mod træthed
  - Identifikation af mangeltilstande
  - Sven
  - Resumè: energi-hormoner

  DEL IV: HORMONPROGRAMMET

  Kapitel 17 - Hormonprogrammets kostplan
  - Frugt, grøntsager og kød
  - Friske økologiske fødevarer
  - Sunde fedtstoffer
  - Kornprodukter
  - Bælgfrugter og nødder
  - Mejeriprodukter
  - Sukker
  - Gær og svamp
  - Alkohol og eddike
  - Kaffe og te
  - Det var hvad vi skal spise... her følger hvordan
  - En advarsel
  - Spis for at blive rask
  - Kønshormoner og binyrebarkhormoner
  - ACTH
  - Aldosteron
  - Calcitonin
  - Cortisol
  - DHEA (Bonusfødevarer)
  - EPO (Bonusfødevarer)
  - Insulin (Bonusfødevarer)
  - Melatonin (Bonusfødevarer)
  - Pregnenolon
  - Progesteron
  - Testosteron (Bonusfødevarer)
  - Thyreoideahormoner (Bonusfødevarer)
  - Vasopressin
  - Væksthormon
  - Østrogen (Bonusfødevarer)
  - Hvad skal jeg så helt konkret spise?

  Kapitel 18 - Hormonprogrammets behandlingsplaner
  - ACTH
  - Behandling
  - Ernæringsråd
  - Aldosteron
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Calcitonin
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Cortisol
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - DHEA
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - EPO
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Insulin
  - Behandling
  - Ernæringsråd
  - Andre bemærkninger
  - Melatonin
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Yderligere bemærkninger
  - Pregnenolon
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Progesteron
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Testosteron
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Andre bemærkninger
  - Thyreoideahormoner
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Vasopressin
  - Behandling
  - Ernæringsråd
  - Væksthormon
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Andre bemærkninger
  - Østrogen
  - Behandling
  - Andre hormoner man skal være opmærksom på
  - Ernæringsråd
  - Desuden...

  LITTERATUR
  REGISTER

 4. #4
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Standard "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  Det handler om hormoner
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet  Hormonerne og deres betydning

  Vores krop indeholder over hundrede forskellige hormoner, og mange tusind milliarder enheder strømmer gennem blodkredsløbet hver eneste dag. Hormoner regulerer vores hjerterytme og vores vejrtrækning. Hormoner gør mænd til mænd og kvinder til kvinder. Hormoner får os til at falde i søvn om aftenen og vækker os igen om morgenen. De styrer vores blodtryk. De opbygger knoglevæv, opretholder muskeltonus og smører vore led. Hormoner styrer væksten. De får kroppen til at producere energi og varme. Hormoner forbrænder fedt. Hormoner styrer menstruationscyklus og muliggør graviditet og fødsel. De bekæmper stress, forebygger udmattelse, dæmper angst og lindrer depression. Hormoner står bag hukommelsen. Hormoner sørger for blodsukkeret og sukkermængden i vævene er korrekt. De modvirker allergiske reaktioner og infektioner. De lindrer smerter. Hormoner styrer sexlyst, virilitet og fertilitet. De stimulerer hjernen og immunsystemet.

  Man kan uden overdrivelse sige at hormonerne spiller en afgørende rolle for samtlige af menneskekroppens funktioner. Vi kan ikke leve uden dem.

  Men i det miljø vi lever i, ved dette nye årtusinds begyndelse – og i særdeleshed efterhånden som vi bliver ældre – er det sjældent at kroppens hormonindhold er optimalt. Det betyder at vores sundhedstilstand heller ikke er optimalt, og så kan problemet i øvrigt være gigt, hjertesygdom, svigtende sexlyst, gråt hår og rynker eller ukontrollerbar vægtforøgelse. Det program, der beskrives i denne bog, en kombination af ernærings- og hormonterapi, kan give alle optimal sundhed. Hormonprogrammet er ikke nogen mirakelkur, og heller ikke noget tomt løfte. Det er virkelighed. Det er for alle der føler sig trætte hele tiden. Eller glemmer tingene. Eller sover dårligt. Eller føler sig mere deprimerede og ængstelige end før. Eller er i fare for at udvikle knogleskørhed eller cancer – for blot at nævne de få af mange, mange ting. Vi har accepteret disse ting som uundgåelige, og i særdeleshed når vi er bliver ældre. Ikke fordi vi har brudt os om det, men vi troede det var noget vi måtte leve med. Vi tog fejl.

  Du ved sikkert at kroppens indhold af visse hormoner aftager med alderen. Hvad der i midlertid er mindre kendt, er at indholdet af så godt som alle hormoner aftager, hos både mænd og kvinder. Vores endokrine kirtler kan ikke opretholde samme hormonproduktion som da vi var unge. Og denne aftagende hormonproduktion er den mest afgørende tilgrundliggende proces der er skyld i de symptomer og tegn der følger med alderen, og i masser af andre helbredsproblemer – og den kan behandles. Med passende fysiologiske doser af naturlige hormoner kombineret med en kost der støtter hormonsystemet, plus tilskud af vitaminer og mineraler er det muligt at bevare sundheden i højere grad i længere tid. Jeg anbefaler ikke massive farmaceutiske mængder af standardhormonbehandlinger, som f.eks. de østrogen- og gestagentilskud, der gives til kvinde efter klimakteriet, men snarere finjusterede, individuelt tilpasset stofmængder, identisk i struktur og kvantitet med dem der ellers produceres i yngre, sunde kroppe.

  Når alle vores hormoner forefindes i optimale koncentrationer, er vores krop sund, effektiv, tilpasningsdygtig, fleksibel og stærk. Sådan har de fleste af os i 20'erne. Men selv små reduktioner eller ubalancer som de fleste af os kommer ud for i 30'erne og 40'erne, kan forårsage ravage. Og ikke kun for kvinder! Selv oplevede jeg sådanne skadevirkninger da jeg var midt i 30'erne. Jeg tog på i vægt og spiste for meget; jeg følte ofte søvnig midt på dagen. Jeg havde svært ved at koncentrere mig, havde sparsom energi og var stiv i leddene. Jeg var ofte irritabel og overdreven sensitiv over for stress. Det nåede så vidt, at jeg fik problemer med mit arbejde, mit familieliv og forholdet til mine venner. Og selv om jeg var fagkyndig indenfor ernæring, hormoner og livsforlængelse, følte jeg mig krænket: jeg var alt for ung til at være gammel!

  Heldigvis vidste jeg, i kraft af min lægelige uddannelse – og den visdom jeg havde arvet efter familiens tre tidligere generationers endokrinologer (hormonspecialister) – hvad jeg skulle gøre. Jeg var klar over, at der var problemer med mine hormoner, og at dette selv om man i sagens natur bliver ældre, absolut ikke behøver at få negative følger.

  I denne bog agter jeg at delagtiggøre læserne i det holistiske sundhedsprogram jeg udviklede til mig selv og til mine patienter, bestående af behandling med naturlige hormoner ledsaget af specifikke kost- og tilskudsforskrifter.

  Hvad kan du vente

  I dette kapitel følger en oversigt over hvordan hormoner fungerer i kroppen, og hvornår og hvorfor de ikke gør deres arbejde ordentligt. Jeg vil fortælle lidt om hvordan jeg selv nåede frem til at arbejde med dette speciale, og hvordan jeg udviklede min behandlingsfilosofi. Vi vil se på et par eksempler på hvordan mine patienter har haft gavn af et program som beskrevet i bogen – og den gavn jeg selv har haft af det. Vi vil se på, hvordan hormonkoncentrationerne uværgerligt daler med alderen, hvordan denne omstændighed påvirker os, og hvad vi kan gøre ved den. Endeligt vil jeg gøre op med den frygt mange mennesker nærer for hormonbehandling, inden kapitlet slutter med en brugsanvisning til resten af bogen.

  Finpudsning af hormonbalancen

  Hvert af kroppens talrige hormoner har sit eget arbejde at gøre, men alle samarbejder i et kunstfærdigt koordineret system. Dette imponerende og omfattende samspil kan sammenlignes med et orkester: hvert instrument har sine egne toner og rytmer, men det samlede resultat er en symfoni.

  Tilsvarende er kroppen ude af stand til at producere alle de hormoner den har brug for, hvis kosten ikke er velbalanceret. Det første vi skal gøre, er at sørge for at kroppen får de næringsstoffer den behøver for at tage vare på sig selv. En stor del af de fødevarer vi indtager, er i den grad så forarbejdede at vi kan få problemer, selv når vi tror vi spiser sundt. Min kostplan og de ledsagende tilskudsforslag udgør en velsmagende kost, tæt pakket med sunde næringsstoffer; og der påpeges overraskende kostændringer til brug ved specifikke helbredsproblemer.

  Men uanset hvor sundt vi spiser, producerer kroppen med alderen støt mindre mængder af alle hormoner. Vores hormonbalance bliver skæv og fejlproportioneret eller, i bedste fald ikke korrekt. I isolerede tilfælde opdager vi det og tilstræber at kompensere – f.eks. med den tilskudsbehandling der gives til kvinder efter menopausen. Men vi har svært ved at se skoven for bare træer. Det er sjældent at problemet og dets løsning udelukkende beror på èt enkelt hormon. Ja, indtagelse af èt hormon alene kan forværre problemet eller volde nye. Ydermere udskrives langt de fleste hormonrecepter i dag i alt for store doser; de overvælder systemet i stedet for at genoprette balancen. De fleste er desuden syntetiske versioner hvis kemiske sammensætning er en anelse forskellig fra de naturlige hormonstoffer kroppen selv producerer. Dette lyder måske ikke som noget større problem indtil man tænker over forskellen mellem testosteron og østrogen – nogle vil ligefrem sige: forskellen mellem mænd og kvinder – som ligeledes kun består af et par atomer.

  Men ved hjælp af naturlige hormoner i mængder der ligger så tæt som muligt på den yngre krops egen produktion, er det muligt at genoprette sundhed og velvære. I det følgende vil jeg beskrive de metoder, der har været til gavn for mig og for mine patienter. Du vil opdage, at når dine hormoner er i balance, i fuld harmoni og bakkes op af en solid og sund kost, kan du føle dig sund og se sund ud uanset din alder.

 5. #5
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Icon3 "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  Det handler om hormoner
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet  HORMONER I MIT BLOD

  Det er lige den type ”happy ending” der lokkede mig til at praktisere intern medicin. Men hvad mit speciale, endokrinologien, angår, har jeg så at sige hormoner i blodet, også i en anden forstand. Som fjerdegenerationslæge, med en far, bedstefar og oldefar som snakkede om hormoner, sundhed og alder ved middagsbordet, lærte jeg hemmeligheden ved et sundt, langt liv at kende, før jeg overhovedet blev voksen.

  Jeg var dog alligevel ikke ubetinget begejstret ved tanken om at blive læge, og det var uden nogen overvældende ildhu at jeg gik i gang med medicinstudiet. Jo, studierne var interessante – men ikke inspirerende. Da jeg begyndte mit hospitalsarbejde – indenfor det speciale jeg havde valgt, psykiatri – kunne jeg ikke gøre mig fri af en følelse af, at det var det forkerte jeg arbejdede med.

  Hos mange af de psykiatriske patienter kunne jeg ved Gud ikke se andre sygdomstegn end hormonmangel. I mine øjne var de soleklare, men de var tydeligvis overset af masser af andre læger på patientens vej gennem systemet som havde ført patienten til mig.

  De fleste endokrinologer, de læger som ”officielt” har med hormoner at gøre, specialiserede sig tilsyneladende i diabetes og rettede kun lejlighedsvis opmærksomheden mod andre hormonfelter. De fleste var særdeles traditionelle og brugte betydeligt mere tid på at behandle sygdomme i stedet for at forebygge dem. Lægevidenskaben af i dag er i den grad specialiseret, således at mange læger arbejder med et så snævert fokus at de overser, selv kæmpestore, blinkende alarmsignaler hvis disse ligger udenfor deres eget snævre felt. Jeg foretrækker at følge i mine bedstefædres spor. Den lægevidenskab jeg kendte fra min far og mine bedstefædre var mere helhedsorienteret, dvs. fokuserede på hele personen; den var mere komplet, og dens primære intention var at opnå og opretholde total sundhed.

  Jeg så mere af dette potentiale i almen praksis, og den succes jeg havde med et overraskende antal endokrinologiske tilfælde, tændte virkelig op under mig. Som f.eks. Nicole der var 49 og ved at tabe håret. Hendes muskler var blevet slappe og hendes hud tør; hun følte sig konstant træt og sensitiv over for stress; og hun oplevede jævnlige anfald af nervøsitet, depression og maveproblemer – ingen af disse symptomer havde generet hende før hun nærmede sig de 50. Vi fik genoprettet hendes hormonbalance med naturligt østrogen, progesteron, cortisol og DHEA (dehydroepiandrosteron) og en kost som understøttede hormonernes virkning, og inden der var gået to måneder, følte hun sig bedre tilpas og så bedre ud. Selv hendes hår holdt op med at falde af – og begyndte at vokse ud igen.

  Eller se på Ken, der var på alder med Nocile, og som var begyndt at miste hukommelsen. Hans tanker var uklare og han havde svært ved at koncentrere sig. Desuden klagede han over at han var ved at blive gammel – håret var blevet tyndere, hans ansigt rynket, han havde fået et ”bildæk” om maven, kræfterne var aftaget. Men efter at være sat i behandling med væksthormon, testosteron (i lighed med halvdelen af alle mænd over 50 havde han ”normal” koncentration af testosteron, men alt for stor en del af den var bundet til forhøjede mængder af proteiner i blodet, og dermed biologisk inaktiv), thyreoideahormon, DHEA og cortisol – i naturlig form og i korrekt dosering – plus vitamin- og mineraltilskud kunne Ken snart prale af at føle sig mindst 15 år ”sundere”.

  Og Wally, som efter min mening ikke ville være i live i dag – eller i hvert fald ikke være i stand til at leve et aktivt og tilfredsstillende liv – hvis det ikke havde været for den behandling med thyreoideahormon, væksthormon, testosteron og cortisol han var gået i gang med. Han havde allerede overlevet to hjerteanfald og en tredobbelt bypassoperation da jeg traf ham. Men hans kolesteroltal holdt sig stædigt forhøjet uanset hvad han gjorde; og depression og konstant udmattelse nærmest sugede livet ud af ham. Hans krop var for tidligt ældet: svækkede muskler, nedsat sexlyst, fortykket hud, vægtforøgelse omkring maven og et tydeligt fedtlag under huden. Hans kirurg og kardiolog var bange for, at ikke engang en bypassoperation ville være i stand til at beskytte hans stressede hjerte i særlig lang tid. Med da vi først fik sat ham i behandling med alle de hormoner han manglede, i omhyggelig beregnede små doser, følte han sig stærkere og bedre tilpas end han havde gjort i årevis. Og ti år senere levede Wally i bedste velgående; han var ikke længere sikker på at han ville komme til at dele skæbnen med sin far som var død af et hjerteanfald inden Wally havde afsluttet sin universitetsuddannelse.

  Gennem sygehistorier som de nævnte opdagede jeg at jeg kunne hjælpe folk til forståelse af hvad deres krop fortalte dem, for at pejle mig ind på den mest hensigtsmæssige behandling, og derved opnåede jeg den fornemmelse af ”kald” som jeg havde savnet. Det gik op for mig at det var en gave, ikke en byrde jeg havde arvet fra fire generationer.

  Den gave min oldefar, bedstefar og far gav mig, var en reelt helhedsorienteret anskuelse – behandling af patienten som helhed – og en forståelse af de kliniske symptomers altoverskyggende vigtighed. Enhver form for hormonmangel røber sig ved veldefineret gruppe fysiske og psykiske virkninger; og en omhyggelig sygehistorie og klinisk undersøgelse giver os alle de oplysninger vi behøver, forudsat vi er i stand til at aflæse dem.

  Den endelige nøgle fik jeg direkte fra min far som var klar over, at der i de særlig vanskelige tilfælde var tale om mangel ikke blot på èt hormon, men på mange – ”multiple deficiency syndrome” kaldte han det. Han opdagede, at når alle disse mangeltilstande blev afhjulpet (støttet af sund ernæring og kosttilskud), kunne dette være effektiv mod tilsyneladende uhelbredelige problemer og sågar udbedre de angiveligt ”uundgåelige” tegn og symptomer på aldring.

  Der findes ikke nogen hormonmirakelkur alle kan have gavn af. Hver person har brug for forskellige hormoner og altid i kombination, som regel tre til seks ad gangen – kun sjældent èt alene. De fleste af os vi efter 34-årsalderen have gavn af naturlige hormoner i lave doseringer, individuelt justeret og omhyggeligt afbalanceret.

  Efterhånden som min egen praksis udviklede sig, så jeg at ikke blot kvinders, men også mænds hormonbalance ændrer sig med alderen, samt at kvinders hormonsvingninger begynder i god til inden menopausen (hvilket kunne tænkes at ligge til grund for mange, dårligt forståede symptomkomplekser). Ydermere producerer kvinders krop små mængder af ”mandlige” hormoner, hvilket betyder at kvinder også kan lide af mangel på disse ligesom mænd kan. Der kan opstå mangel på alle de andre hormoner i organismen. Disse mangler kan være lige så problematiske – og de kan i samme grad udbedres.

  For at få svar på mine mange spørgsmål opsøgte jeg førende eksperter indenfor hvert enkelt hormon og hev oplysninger ud af dem, både om hormonernes videnskabelige virkemekanismer og om deres praktiske anvendelse. Jer lærte mindst lige så meget ved at se tilbage på hvordan det hele foregik på min bedstefars tid da lægevidenskaben nødvendigvis måtte fokusere på kliniske symptomer frem for på laboratorieværdier. Ofte havde den tids læger ikke andet end kliniske symptomer at gå efter. De var derfor omhyggelige og samvittighedsfulde i deres observationer. Jeg mener stadig, at interaktionen mellem læge og patient er det nyttigste når det gælder om at finde frem til de reelt værdifulde informationer, og selv om kolde statistiske værdier som følge af laboratorieprøver, kan være med til at bekræfte en klinisk baseret hypotese, er det begrænset hvad de er i stand til at vise. Det glæder mig at kunne praktisere med hightech-lægevidenskabens hjælpemidler til disposition, men vi har ikke råd til at miste den gamle skoles visdom, som kunne kaldes hightouch-lægevidenskab.

  Men uanset hvordan problemet diagnosticeres, følger løsningen altid det samme mønster: de rigtige hormoner i de rigtige kombinationer og rigtige doser, ledsaget af de rigtige næringsstoffer.

  MIN EGEN HORMONPROFIL

  Jeg udviklede disse redskaber under jagten på ikke blot mine patienters, men også min egen hormonbalance. Eftersom jeg er 45, er mine kirtler ikke længere så effektive som før. Jeg begyndte, takket være min far, at tage thyreoideahormoner som ganske ung for at behandle nedsat funktion af skjoldbruskkirtlen ( denne sugdom overses typisk hos unge, især unge mænd). Jeg tager også cortisol, DHEA, testosteron, melatonin og væksthormon dagligt - og har gjort det i årevis. Jeg er afhængig af disse tilskud for at bevare mit gode humør, mit energiniveau og min kondi. Selvfølgelig spiser jeg også efter en ernæringsplan og benytter en håndfuld vitamin- og mineraltilskud til at understøtte den hormonbalance jeg tilstræber.

  Jeg begyndte at tage thyreoideahormontilskud som barn. Som voksen skiftede jeg fra en kost med rigelige mængder af mejeriprodukter og kød til en diæt med moderat proteinindhold og masser af frugt, og snart kunne jeg reducere min dosis af thyreoideahormon med to tredjedele. Jeg har dog stadig brug for tilskuddet; når jeg ikke tager det er jeg træt, stiv og morgengnaven og kan ikke tænke klart.

  Uden cortisoltilskud føler jeg en voldsom og intens trang til sukker. Jeg æder bogstaveligt talt alt hvad der kan sættes foran mig, og kunne gøre kål på en hel æske chokolade på meget kort tid. Hvad der måske er endnu værre; jeg ville spise uafbrudt, hele dagen. Cortisolproduktionen tiltager mens vi spiser; ædeorgier var således min krops forsøg på at genoprette min hormonbalance.

  Når jeg mangler cortisol, føler jeg mig desuden døsig og ude af stand til at koncentrere mig. Enhver antydning af stress føles overvældende (for meget cortisol fører imidlertid til usundt eufori; det er således vigtigt at sørge omhyggeligt for at ramme den korrekte dosering). Hormonet giver mig også positive kosmetiske bivirkninger. I min fars familie bliver alles ansigter magre og afpillede at se på med alderen - et klassisk tegn på cortisolmangel. Takket være mine cortisoltilskud har jeg undgået dette specifikke familiekendetegn.

  Væksthormon er det tilskud jeg nødigt ville give afkald på. Det var af forfængelighedsgrunde jeg begyndte at tage det for syv til otte år siden: jeg var begyndt at blive pluskæbet. Væksthormonet standsede processen og udbedrede skaderne, men derudover kunne jeg konstatere at det også havde andre forbløffende, gunstige effekter. Nu kan jeg arbejde mere og behøver ikke sove så meget, og der er ingen bivirkninger. Jeg er rolig, behersket og venlig, selv i ophedede situationer. Jeg er mindre ængstelig og mere beslutsom. Dengang halvdelen af mit hus brændte - få dage inden jeg skulle holde et oplæg ved en vigtig konference - troede alle at jeg ville bryde sammen. Men det er lykkedes mig at fungere, håndtere brandskaderne, trøste min kone og holde mit oplæg uden problemer. Takket være væksthormonet.

  Jeg var i 30'erne da jeg begyndte at tage væksthormon i en daglig dosis på 0,35 mg. Som det ofte ses, virkede tilskuddet aktiverende på min hypofyse, og jeg begyndte at producere større mængder af hormonet. Da mine hænder og fødder begyndte at tiltage en anelse i størrelse, vidste jeg at jeg var nødt til at reducere dosis. Nu tager jeg 0,02 IU pr. dag; denne dosis giver mig alle positive virkninger, uden bivirkninger. Det kan lyde ufatteligt, men normalt ordineres væksthormon i doser de er 40 gange så store som den jeg p.t. tager, selv om unge voksne normalt kun producerer 0,2-0,5 mg pr. dag. Endnu værre er det at væksthormon ofte gives alene i stedet for i velafbalanceret kombination med andre hormoner - sådan som jeg anbefaler det.

 6. #6
  Libri's avatar
  Libri er offline Bestyrer af Biblioteket på Overgangsalderen.net
  Registreringsdato
  Jun 2006
  Alder
  66
  Indlæg
  680

  Standard "Det handler om hormoner" af Thierry Hertoghe


  Det handler om hormoner
  - få viden om hormoner og styr på stress, humør, søvn, hukommelse, energi, sexlyst, vægt og meget mere

  af Thierry Hertoghe og Jules-Jacques Nabet  NØDVENDIGHEDEN AF BALANCE

  Det er naturligvis ikke alle der har brug for så mange hormontilskud som jeg har. Jeg har tendens til adskillige mangeltilstande, og mit travle liv taget i betragtning har jeg desuden behov for større mængder af visse hormoner end jævnaldrende gennemsnitsmænd. Men som regel er der mindst tre forskellige hormoner involveret når en patients hormonbalance skal genoprettes. Standardhormonbehandlinger er ofte ineffektive eller forbundet med bivirkninger fordi der kun gives èt eller undertiden to hormoner og ikke tages hensyn til konteksten - hermed opnår man ikke andet end yderligere forværring af ubalancen.

  Uanset om det er mig selv eller mine patienter jeg behandler, ordinerer jeg altid de mindst mulige virksomme doser, efter en plan der er omhyggeligt skræddersyet ud fra personens behov. At fylde sig med tilfældige piller dur slet ikke. Hormoner er stærkt virkende medikamenter - det er derfor at de - korrekt anvendt, i så dramatisk grad kan forbedre vores liv - og de må ikke tages uansvarligt.

  Det er en løbende proces at sørge for at organismens hormonbalance til stædighed er finjusteret. Jeg opmuntrer altid mine patienter til at være opmærksomme på de signaller og budskaber deres krop sender dem. Efterhånden som du lærer at lytte til din egen biokemi, vil du fornemme hvornår doseringer skal sættes op eller ned, alt efter de omstændigheder på en given dag eller årstid. Foe eksempel kan det tænkes, at du har brug for mere thyreoideahormon når det er koldt, og mindre når det er varmt. I perioder hvor du er ekstra stresset, skal dine doser af visse hormoner, som f.eks. væksthormon og cortisol, måske sættes op. Eller der er måske et bestemt hormon du kunh har brug for lejlighedsvis, f.eks. sådan som jeg bruger aldosteron som jeg kun tager når jeg er nødt til at sidde eller stå i længere tid (imod de negative virkninger af for lavt blodtryk).

  Jeg anbefaler ikke selvmedicinering. Derimod vil jeg på det kraftigste opfordre alle til at blive mere bevidste om deres unikke hormonprofil. Kroppen siger som regel sandheden. Lyt omhyggeligt til dens signaller. Men foretag ingen ændring i din medicinindtagelse uden at have talt med din læge.

  Hormonernes elegante dans gennem kroppen er kunstfærdigt koreograferet til at holde os optimalt sunde. Men efterhånden som der kommer flere lys på fødselsdagskagen, bliver det nødvendigt at give systemet aktiv støtte for at blive ved med at fastholde en trivsel. Den unikke kombination af naturlige hormoner i lave doser plus korrekt ernæring, som jeg vil forklare i denne bog, genopretter de gaver naturen har givet os ved fødslen: en stærk og sund krop, en god hukommelse og en god reaktionsevne, gennem stort set hele livet.

  Denne bog udforsker hele det menneskelige hormonsystems brede spektrum: og vi vil se på hormonernes virkning, symptom efter symptom. Og endnu vigtigere: bogen indeholder specifikke anvisninger til naturlige hormon- og ernæringsbehandlinger som har vist sig i stand til at slette alderens negative tegn ved at genoprette det enkelte individs unikke hormonbalance.

  AT SÆTTE LIVET I BEVÆGELSE

  Ordet hormon kommer af græsk hormeo, "sætte i bevægelse". Hormoner produceres i de endokrine kirtler, hvorfra de sendes ud i blodbanen og transporteres til alle dele af kroppen hvor de udøver deres forskellige virkninger. Nogle, som thyroideahormonerne, påvirkes snart sagt alle celler i kroppen. Andre virker mere snævert, på kun èt eller to organer, som f.eks. aldosteron som arbejder i nyrerne for at holde vand og salt tilbage i kroppen og dermed at opretholde blodtrykket.

  Hormoner styrer og koordinerer kroppens celler for at sikre at de fungerer som de skal. Fra blodet trænger de ind i cellerne hvor de som regel påvirker generne i cellens kerne (nucleus) og påvirker den information cellerne behøver for at udføre deres opgaver (inkl. producere hormoner). Når der foreligger hormonmangel, bliver det slet og ret umuligt for cellerne at fungere. Total mangel medfører total kaos. For at nævne blot èt eksempel: helt uden thyreoideahormoner ville et menneske være reduceret til en ubevidst organisme, ude af stand til at tænke den simpleste tanke eller mærke de mest grundlæggende følelser. I en vis forstand ville vi slet ikke være mennesker uden hormoner.

  TEAMWORK

  Hvad hormoner angår, fungerer hjernen stort set som en prohektleder. Hjernen påvirker hormonproduktionen i de fleste endokrine kirtler via to små, men særdeles kraftigtvirkende kirtler - hypofysen og pinealkirtelen - dog er virkningerne ikke direkte, men snarere et resultat af kædereaktioner. Hormoner adskilt fra andre perifere kirtler påvirker (som regel i hæmmende retning) hypofysens og pinealkirtelens hormonproduktion, hvorved der opstå kæder af feedback-reaktioner som sørger for at kroppen får tilstrækkeligt af alt hvad den har brug for, men ikke for meget. Derudover kan èt hormon stimulere, eller undertiden hæmme, et andet hormons virkning på målcellerne.

  Hormoner er interaktive; de øger eller dæmper gensidigt hinandens virkninger. Selv om blot et enkelt mangler eller er tilstede i utilstrækkelige mængder, vil mange andre (hormoner) ikke længere kunne fungere med samme effektivitet. Omvendt fungerer kroppen godt og sundt når hormonbalancen er i orden. De forskellige hormoners synergi; kombinantionen af dem er et eksempel på en helhed, der er større end summen af enkelte dele.

  Kompleksiteten af alle disse systemer forklarer vigtigheden af korrekt dosering og multihormonbalance ved tilskudsbehandling.

  NÅR VI BLIVER ÆLDRE

  I mange år nyder vi godt af rigelige hormonkoncentrationer. Men derefter oplever vi alle en gradvis svækkelse af de endokrine kirtlers funktion og dermed en vis reduktion af hormonproduktionen. Giftstoffer fra et miljø, der bliver mere og mere forurenet, samler sig i kirtlerne og skader dem. Ydermere bliver vores blodkar - transportvejene for blodet der bringer hormonerne ud i kroppen - med tiden slidt, og nogle af dem klapper direkte sammen; det betyder at blodets vej fra de endokrine kirtler og ud til organerne bliver stadig mere besværlig. Ilt og næringsstoffer (samt hormonerne) ender med at blive leveret i små sjatter i stedet for en konstant strøm. En mangelfuld kost forværrer situationen og svækker kirtlerne ved at undlade at forsyne dem med de stoffer de behøver for at opretholde sig selv, og alt hvad de behøver for at producere hormoner. Gentagen påvirkning fra bakterier, virus, parasitter, svampe og andre mikroorganismer ødelægger kirtlerne, pludseligt eller gradvist elt efter de nærmere omstændigheder.

  Men hovedårsagen til at hormonproduktionen reduceres med alderen, er at selve kirtlerne uvægerligt selv ældes. De bliver simpelt hen slidte. De er ikke længere i stand til at erstatte deres egne døde celler; og i de resterende celler ophobes stofskiftets affaldsstoffer som yderligere reducerer kirtlernes aktivitet og effektivitet.

  Mangeltilstande tager til; men tegnene bliver ikke altid bemærket eller forstået. Det hænder at de først bliver åbenlyse på et sent tidspunkt i livet hvor skaderne ikke længere lader sig udbedre. Det er derfor jeg anbefaler en proaktiv, forebyggende indstilling.

  De fleste har, når de har passeret de 50, hormonkoncentrationer der er dalet til utilstrækkelige niveauer, langt under de værdier de nød godt af som unge voksne mellem 20 og 40. Ingen med normal livslængde vil undgå hormonmangelsymptomer uden at tage hormontilskud. Ja, de fleste af os ville have gavn af at begynde med tilskuddene allerede i 30'erne. Hver person er unik, med sin egen optimale hormon- og ernæringsbalance. Hvis jeg skulle bestemme over denne verden, ville jeg sørge for at folk fik foretaget en grundlæggende vurdering af deres hormonelle og ernæringsmæssige tilstand mens de er unge og optimalt sunde, i alderen 18 til 23 for kvinders vedkommende, og 21 til 25 for mænds. I disse aldersgruppe ses hormonmangelsymptomer kun yderst sjældent, og de målte værdier kan betragtes som optimale (for netop den pågældende person). Hermed etablerer vi et målestok for hvad vi bør tilstræbe at opretholde ved hjælp af hormontilskud når dette senere i livet måtte blive nødvendigt.

  Ud fra denne gode begyndelse kunne vi kontrollere hormonkoncentrationerne med jævne mellemrum. Det betyder at vi ville kunne se de første sparsomme tegn på ændringer, som begynder at indtræffe i25-35-årsalderen, før der opstår synlige (i hvert fald for den skarpsindige observatør) tegn og symptomer, hvilket generelt sker i 40-50-årsalderen. Med en sådan plan ville de fleste nok begynde at anvende hormontilskud i en alder af mellem 30 og 35.

  Selvfølgelig er der folk der har brug for hormonbehandling i en langt yngre alder - i visse tilfælde helt fra fødslen - disse hører dog til undtagelserne. Efter min mening bør vi andre gør alt hvad vi kan, for at optimere vores hormonkoncentrationer gennem ernæring, kosttilskud og behandling med naturlige hormoner i en så tidlig alder som muligt.

  Ud over slet og ret at blive ældre kan vanskelige perioder i folks liv øge behov for vitaminer, mineraler og/eller hormoner. Langvarig stress af enhver art øger hormonforbruget samtidigt med at produktionen aftager. Underernæring, for blot at nævne en form for længerevarende stress (som f.eks. ved anoreksi), får hormonkoncentrationerne til at dale. Det samme gælder overdreven madindtagelse, alkoholmisbrug, rygning, stofmisbrug, infektioner og andre sygdomme, stærk forurenede omgivelser og intens sportstræning. Alle disse ting stresser og belaster kroppen, svækker den og øger dens behov for hormoner.

  DÅRLIGE GRUNDE TIL IKKE AT ANVENDE HORMONTILSKUD

  I den brede offentligheds øjne har hormonerne fået et noget skræmmende ry. Den største "bussemand" er frygten for cancer. Denne skrøne er sejlivet. Jeg tør vædde på at den skyldes den velkendte omstændighed at østrogen, anvendt alene, bevisligt øger risikoen for cancer i livmoderen (uterus). Men derfor skal østrogen altid ledsages af progesteron som modvægt - i så fald forsvinder den øgede cancerrisiko. Mange undersøgelser har beskæftiget sig med forbindelsen mellem hormonindtagelse efter menopausen og risiko for brystcancer, men trods omfattende studier er der endnu ikke fundet noget definitivt svar. I undersøgelser hvor risikoen tilsyneladende stiger hos kvinder der tager (køns)hormoner (og det er langt fra alle undersøgelser der viser dette resultat), er risikoen kun en smule højere, og i langt de fleste tilfælde opvejes den af fordelene.

  Hvad østrogen-eksemplet virkelig demonstrerer, er farerne ved at give kun et enkelt hormon som tilskud. Hormoner er ikke solister i kroppens orkester, og det betyder at brug af et enkelt hormon ofte er en direkte vej til nye eller forværrede problemer. Også farligheden af store doser (som i reglen gives ved nutidig hormonterapi) samt syntetiske kopier af naturlige hormoner fremgår af det ovenstående eksempel.

  Andre er bekymrede fordi hormonterapi anses for eksperimentel eller slet og ret - ikke tilstrækkeligt forstået. Der skal indrømmes, at der stadig er huller i vores viden, og at der stadig er betydningsfulde spørgsmål der mangler at blive besvaret, men et hurtigt kig i Medline (den førende lægevidenskabelige database) åbenbarer over 350.000 undersøgelser, som i deres titel et af de hormoner der gennemgås i denne bog. Intet andet stof og ingen anden stofgruppe er behandlet hyppigere end disse hormoner.

  Øverst på hitlisten står østrogen med over 42.000 undersøgelser. Selv pregnenolon, som tilsyneladende er en fattig slægtning, langt under de øvrige, har været genstand for over 1200 undersøgelser. Det vigtigste at vide, hvis vi skal anvende hormoner sikkert, klogt og med gode resultater - fremgår af denne bog. Ingen læge - og da slet ikke nogen patient - ville forventes at have læst over en kvart million af videnskabelige undersøgelses resultater (indenfor kun et speciale!); men denne bog tilstræber at uddrage de vigtigste informationer og beskrive dem på en måde der er meningsfuld for såvel fagfolk som ikke-fagfolk.

  En anden populær indvending kommer fra folk som kun ønsker at benytte "naturlig" medicin, og som er af den opfattelse at hormonerne er at betragte som "unaturlige". Og der er da også en del der taler for at udvise forsigtighed med hensyn til syntetiske hormoner. Men hvis vi med ordet naturlig mener at vi ikke ønsker at forurene vores krop med stoffer den ikke indeholder i forvejen, er korrekt administreret hormonbehandling så naturlig som noget.

  Medicin defineres lægeligt set som terapeutiske stoffer hvis struktur og væsen er fremmede for den menneskelige organisme. Det vil sige at hormonerne ikke er at regne for medicin. Hormoner er molekyler der produceres af vore egne kirtlerl, og som dermed har ikke bivirkninger som de fleste traditionelle medikamenter - forudsat hormonerne er identiske med dem, der produceres i kroppen, og som gives i passende fysiologiske doser og i balance med andre hormoner.

  En anden udbredt ide er, at hormonbehandling vil gøre de endokrine kirtler sløve. I virkeligheden vil den endokrine kirtel så godt som altid vende tilbage til sin (omend utilstrækkelige) funktion så snart man holder op med at tage hormoner, om så man har taget dem i 30 år. Dette er særligt bemærkelsesværdigt taget i betragtning at endokrine funktionerne normalt aftager med tiden. Behandlingen bør dog ikke afsluttes brat, men nedtrappes gradvist. Alt vi behøver at gøre for at beskytte den endokrine kirtel, er at tage naturlige hormoner i lave doser.

  Slutteligt er nogle patienter bange for hormonindtagelse vil få dem til at tage på i vægt. Denne frygt er måske baseret på hvad masser af kvinder har oplevet i forbindelse med brug af p-piller. Men hormoner indtaget efter denne bogs retningslinjer (endnu en gang: lave doser, naturlige hormoner, balanceret behandling, hensigtsmæssige indtagelses-former) vil ikke medføre så meget som et grams vægtøgning (under forudsætning af en sund kost ledsaget af motion). I virkeligheden er hormonubalancer ofte årsag til vægtøgning, og genoprettelse af balancen vil give patienten den slanke linje tilbage, f.eks. ved korrekt styret thyreoideahormonbehandling.

  En stor del af problemet er den rigelige negative omtale hormoner har fået gennem medierne. Ikke fordi aviser, tidsskrifter, radio, fjernsyn og Internet i det hele taget sprudler af gode nyheder. Det er det afsporede tog, der kommer på forsiden, ikke alle de utallige alle andre tog, der altid ankommer sikkert og til tiden. Det samme gælder hormonerne - der er farerne og misbrugene der bliver omtalt. Du har sikkert hørt om (i tilfældig rækkefølge) elitesportsfolk der doper sig med epo (erythropoietin); hormontilsætninger i dyrefoder i landbruget; forhøjet cancerrisiko efter behandling med syntetiske produkter etc. etc. etc. Hormoner kan, som alt andet, være skadelige hvis de ikke anvendes korrekt. Godt nok er de naturlige, men hvis de ikke anvendes med omtanke, er de ikke nødvendigvis harmløse. Benyttet med omtanke er de ganske ufarlige. Der er mangel på hormoner der kan være særdeles farlig.

  De virkelige nyheder - ikke fordi vi kan vente at se dem på avisernes forsider i den nærmeste fremtid - er at korrekt anvendte hormoner er stærkt virkende helbredende stoffer. De doser som p.t. benyttes af det etablerede lægevæsen, er ofte ikke de rette doser, men mange gange større mængder end kroppens egen produktion; der er ofte tale om fra to til ti gange den fysiologiske mængde pr. dag. For mig at se er dette en overdosering og ikke væsentligt forskellig fra den doping visse elitesportsfolk er blevet grebet i; for deres vedkommende er der dog tale om doser op til 1000 gange den normale.

  SÅDAN BRUGES DENNE BOG

  I denne bog kan du finde oplysninger om hormonernes positive virkninger, hvordan de doseres korrekt, og hvordan du i samråd med din læge kan genoprette din optimale sundhedstilstand. De øvrige kapitler i dette afsnit handler om hvert af de vigtigste hormoner for sig, tegn og symptomer på mangeltilstande og ubalancer, de laboratorieundersøgelser der skal til for at vurdere din hormontilstand, strategier til naturlig genoprettelse af hormonbalancen - ved hjælp af korrekt ernæring og hormontilskud - samt hvordan du kan opnå et konstruktivt samarbejde med din praktiserende læge.

  Bogens to midterste afsnit beskriver de vigtigste problemstillinger forbundet med hormonmangler, inddelt efter hvorvidt de primært påvirker kroppen eller psyken. Kapitlerne vil dække alt fra vægtproblemer og kosmetiske alderstegn til hjertesygdom og cancer, fra stress og udmattelse til humørsvingninger og hukommelsessvækkelse. For hver tilstand beskrives de hormoner, der først og fremmeste er relevante, og hvordan du kan sikre dig at din krop indeholder de rigtige mængder i korrekt balance med andre hormoner. Jeg vil resumere de videnskabelige data der ligger til gtund for alt dette, så du selv kan se at de informationer du finder i bogen er velunderbyggede og up to date.

  Sidste afsnit af bogen indeholder en specifik ernæringsplan ledsaget af passende kosttilskud med henblik på at skabe og opretholde hormonbalancen samt strategier du kan bruge til at regulære planen med henblik på din egen, individuelle situation.

  I hele bogen har jeg indskudt sygehistorier fra mit patientarkiv som illustration af hvordan alt dette fungerer for virkelige mennesker i det virkelige liv. Hensigten med dem er, at illustrere det enorme behandlingspotentiale der ligger i hormontilskud, til alle type mennesker.

  Introduktion - slut
  Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan bestilles på bibliotekerne, eller købes på det antikvariske bogmarked. Se min signatur.
  Velkommen i Biblioteket på vores hjemmeside. Mange af titler vi omtaler, er udsolgte fra forlagene, men findes enten på bibliotekerne eller i antikvariaterne som: Bogtorvet.net , Findbogen.dk , Antikvarisk.dk , Bogbasen.dk (private til private), Antikvariat BookStone.dk , Brugte bøger via Saxo.cm , eller Antikvariat.net

 7. #7
  Guest avatar
  Stofskifte Gæst

  Standard

  Det er helt fantastisk og en stor hjælp. Mange tak :-)

Tags for this Thread

Bookmarks

Regler for indlæg

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  

Log ind

Log ind