Jyllands-Posten: Verden mangler 200 millioner kvinder

Ifølge FN er der 200 millioner færre kvinder i Verden end der burde være.

"Tallet for kvinder der dør på grund af kønsrelateret vold og diskriminering er større end det samlede tabstal i alle krige i det tyvende århundrede til sammen," siger chefen for Geneve-centeret for demokratisk kontrol med væbnede styrker, Theodor Winkler til AP.

Tallene fremgår af en ny rapport, der indsamler data om vold mod kvinder i hverdagen, i krig og i perioden efter krig.

"Underskuddet på 200 millioner kvinder skyldes ganske enkelt, at de er blevet slået ihjel. Det er helt simpelt og drabene skyldes kønsrelaterede årsager," hævder Winkler ifølge Nettavisen.


80 millioner pige-aborter
Ifølge rapporten skyldes 80 millioner af de 200 millioner manglende kvinder abort af pigefostre i samfund, der sætter værdien af drenge og mænd højere.

Blandt de andre årsager til de manglende kvinder er begrænset adgang til medicin og mad for unge piger, æresdrab, medgiftsdrab, vold i hjemmet og dødsfald i forbindelse med krige.

2 til 3 millioner kvinder årligt mister livet på grund af, at de er kvinder. Til sammenligning dør 2,8 millioner mennesker hvert år på grund af aids. 190 millioner mennesker døde som følge af krige i forrige århundrede.

Ifølge rapporten anslår WHO, at 1 ud af 5 kvinder i Verden vil blive udsat for voldtægt eller forsøg på samme i løbet af livet.

Geneve-centeret blev etableret i år 2000 for at støtte den demokratiske kontrol med væbnede styrker Verden over.
poul.tvilum@jp.dk