"Det erotiske isbjerg" af Maria Marcus; Tiderne Skifter
Midt i vores seksuelle frigjorthed klager flere og flere mennesker over manglende lyst.

Hvordan hænger det sammen? Er det en folkesygdom, der har ramt os - eller bare en mediesensation? Og har vi gjort
os klart, hvad vi taler om: lyst til sex eller det som Maria Marcus i denne bog har døbt Nulyst - lyst ved sex?

Er lysten forvandlet fra en trussel til en pligt?

"Det erotiske isbjerg" beskriver nogle tendenser i tidens seksualitet - s/m, terapi, tantra. Og den diskuterer, om klagerne over den manglende lyst skal ses som en sygdom eller som en ny seksuel bevidsthed - en fornemmelse for at seksualiteten rummer større muligheder end dem, der kommer til udtryk i medierne.

Seksualiteten har aldrig været så åbenbart synlig som nu. Talkshows og sexprogrammer serverer strip og s/m til aftenkaffen. Og almindelige mennesker fortæller med største selvfølgelighed om hemmelige seksuelle fantasier og om hvordan de udlever dem.

Men i kølvandet på dette tilsyneladende seksuelle frisind, dukker et andet fænomen jævnligt op i medierne: Manglende lyst. Vi har mistet lysten til sex, lyder den skræmmende diagnose.

Maria Marcus diskuterer i "Det erotiske isbjerg" den såkaldte manglende lyst. Hvor meget er sensationsmageri - endnu en pikant variant over mediernes jagt efter stof, der sælger - og hvor meget er reelt?

"Det erotiske isbjerg" gør op med de mange myter, der er forbundet med lysten og ulysten, og søger at skabe en større forståelse for de naturlige kropslige og psykiske reaktioner, der er forbundet med sexlivet. Først når vi forstår lystens væsen, kan vi lære at hengive os til den; at være i den.

Her er bogens kapiteloverskrifter:

Tidens sygdom - Manglende Lyst

Medierne og det frække

Blufærdighed og skam

Vogterne og Haderne

Lyst-statistik

Lyst - hvad er det?

En hjælpende hånd

S/M - lyst via ulyst

Manglende Lyst og terapi

Ilden i begyndelsen - tantra

Lyst og energi

Søslange eller isbjerg

Maria Marcus er forfatter og gestaltterapeut. Hun har bl.a. udgivet bøgerne "Den frygtelige sandhed" - om kvinder og masokisme (1974), "Evige ungdom" - om livets vendepunkt (1994), "Vi mødes ikke tilfældigt - en guide til kontaktannoncernes verden" (1996).
http://mmm.1go.dk/mmdei.htm
http://www.just-well.dk/nulyst.htm
http://www.just-well.dk/helkron.htm