Viser resultater 1 til 2 af 2
 1. #1
  Registreringsdato
  Nov 2006
  Lokation
  Sjælland, DK
  Alder
  70
  Indlæg
  423

  Icon3 Lavt stofskifte og D-vitaminmangel


  D-vitaminmangel og sygdomme i skjoldbruskkirtlen
  Af Theodore C. Friedman, M.D., Ph.D.


  D-vitamin er et vigtigt vitamin, som ikke kun regulerer calcium, men som også har mange andre nyttige egenskaber. Ikke mange endokrinologer indser det, men adskillige artikler publiceret for mere end 20 år siden viste, at patienter med lavt stofskifte har lavt D-vitamin-niveau. Dette kan medføre nogle af de knogleproblemer, som forbindes med lavt stofskifte. Man mente, at en eller to mekanismer kan forklare de lave D-vitamin-niveauer hos patienter med lavt stofskifte:

  1. De lave D-vitamin-niveauer kan skyldes dårlig optagelse af D-vitamin fra tarmen eller....

  2. kroppen kan ikke aktivere D-vitaminet godt nok.

  Andre artikler har vist, at patienter med Graves-sygdom også har lave niveauer af D-vitamin. Det er vigtigt at vide, at både D-vitamin og skjoldbruskkirtelhormonet binder to lignende receptorer, som kaldes steroid-hormon-receptorer. Et andet gen i D-vitamin-receptoren har vist at prædisponere folk til autoimmun stofskiftesygdom, inkl. Graves-sygdom og Hashimotos thyroiditis. På grund af dette er det vigtigt for patienter med stofskifteproblemer at forstå, hvorledes D-vitamin-systemet fungerer.

  Kilder til D-vitamin

  D-vitamin er faktisk to stoffer: ergocalciferol (vitamin D2), som primært findes i planter, og cholecalciferol (vitamin D3), og de kan begge optages på to måder. Den ene, når huden udsættes for ultraviolette (UV) solstråler eller også fra kosten. D-vitamin findes naturligt i fisk (fx. laks og sardiner) og fiskeolier, æg og torskelevertran. Men det meste D-vitamin kan kun fås fra kost i de lande, hvor kosten er beriget med D-vitamin, især mælk og appelsinjuice. Det er interessant, at i disse lande stiger raten af D-vitaminmangel hos børn, hvis de ammende mødre drikker mindre D-vitaminberiget mælk.

  Forskellige former for D-vitaminer og hvordan man diagnosticerer D-vitaminmangel.

  D-vitamin (D3=cholecalciferol/red.) er i sig selv inaktiv og skal først omdannes i leveren til 25-hydroxy D-vitamin (25-OH-vitamin-D = calcidiol = lager-tilstand/red.), og så i nyrerne til 1,25-hydroxy-vitamin-D (= calcitriol/red.). Det er kun 1,25-OH-vitamin-D, som er biologisk aktiv. Denne type D-vitamin medvirker til calcium-optagelsen fra tarmen. Derfor har patienter med lavt D-vitamin-niveau lavt calcium-niveau og i alvorlige tilfælde får de engelsk syge (hos børn) eller osteomalacia (hos voksne), der kendetegnes ved skæve og deformerede knogler. I mildere grad af D-vitamin-mangel ser man knogleskørhed.

  Omdannelsen fra 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) til 1,25-OH-vitamin-D (calcitriol/red.), som foregår i nyrerne, katalyseres af parathyroid-hormonet, som også kaldes PTH. Derfor har patienter med lavt D-vitamin-niveau et relativt højt PTH-niveau samtidig med lave calcium-niveauer. Det samme er tilfældet hos patienter med primært lavt stoftskifte med forhøjet TSH-niveau, samtidig med et normalt skjoldbruskkirtel-hormon-niveau.

  Hertil kommer, at 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.), som er det passive lager-stof og er der rigeligt af i forhold til den aktive 1,25-OH-vitamin-D (calcitriol/red.), som der er mindre af. Derfor, kendetegnes D-vitamin-mangel ved at værdier af 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) er lave, mens værdier for 1,25-OH-vitamin-D (calcitriol/red.) er enten normale eller let forhøjede. Dette skyldes det overskydende PTH (parathyroid-hormon/red.) , der er dannet som en reaktion på det lave niveau af 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) - stimulerer dennes omdannelse til 1,25-OH-vitamin-D (calcitriol/red.). Derfor udviser patienter med D-vitaminmangel et lavt niveau af calcidiol (25-OH-vitamin-D/red.); et højt niveau af PTH (parathyroid-hormon/red.) samt lavere end normalt niveau af calcium og et normalt eller forhøjet niveau af calcitriol (1,25-OH-vitamin-D/red.).

  Dr. Friedman anbefaler typisk måling af PTH (parathyroid-hormon/red.), calcium og 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) for at afgøre, om en patient har D-vitaminmangel. For 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) normal-område er fastsat til ca. 20-60 ng/dL. Men dette normal-område kan være for lavt for mange patienter. Dr. Friedman anbefaler behandling af patienter med mindre end 30 ng/dL af 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.), hvis de har et højt eller normalt niveau af deres PTH (parathyroid-hormon/red.). Optimalt niveau af 25-OH-vitamin D (calcidiol/red.) for patienter med skjoldbruskkirtelsygdomme er sandsynligvis 35-60 ng/dl. Det er uklart, hvad der bør anbefales for en patient med en PTH i overkanten og et helt normalt niveau af 25-OH vitamin D (calcidiol), eller den anden vej rundt - for patienter med et lavt 25-OH vitamin D, men et helt normalt PTH niveau.

  Behandling af D-vitaminmangel.

  Der er flere måder at behandle D-vitaminmangel på - eksponering for sollys er den ene og indtagelse via kosten - er den anden. Dr. Friedman mener, at der er en igangværende kamp mellem endokrinologer og dermatologer om sollys, og en begrænset eksponering for sollys medfører ikke en automatisk forøget risiko for hudkræft, men vil kunne forebygge D-vitaminmangel.

  På grund af vores travle liv kommer mange af os ikke nok ud om dagen, og vores ophold i solen er minimal. Når vi går ud, er vi oftest fuldt påklædte. Mennesker med mørk hud og afrikanere optager mindre D-vitamin, og deres behov for sollys er derfor større. Dr. Friedman anbefaler patienter at opholde sig i solen mindst 15-30 minutter dagligt, især om morgenen, for at rette op på D-vitamin-manglen. Men på de nordlige breddegrader kommer der kun begrænset mængde af den korrekte bølgelængde gennem atmosfæren om vinteren, så ophold i solen skal foregå om foråret og om sommeren, hvor D-vitamin-lageret opbygges. Kroppen har mekanismer, der forhindrer en uendelig syntese af D-vitaminet ved længereværende ophold i solen. Alternativt kan man gå i solarie cirka 3 gange (i løbet af vinteren?/red.).

  Vil man erstatte D-vitamin, skal man forstå forskellen mellem D2 (ergocalciferol) og D3 (cholecalciferol). Selvom begge typer D-vitamin er fedtopløselige, har undersøgelser vist, at hvis man indtager D2, stiger niveauet, men falder ned igen i løbet af få uger. Derimod, efter indtagelse af D3, forbliver niveauet højt i en periode. Dr. Friedman og andre læger udskriver hyppigt en høj dosis (50.000 iu) D-vitamin pr. uge i 8 uger, men det er D2, og hos mange falder niveauet til det normale, når det ikke er indtaget i nogle få måneder. Dette kræver en recept. (USA-forhold/red.)

  Vitaminer og Oscal D (USA/red.) indeholder D3, men mængden i disse er lille. Fx. indeholder hver multivitamin-tablet 400 iu. D3-vitamin, så en total på 800 iu D-vitamin vil nok forebygge D-vitamin-mangel og kan måske rette op på mildere former for lavt D-vitamin-niveau. For de alvorligere mangler, kan patienten tage 50.000 iu D-vitamin oralt een eller to gange pr. uge.

  Ved et niveau på under 20 af 25-OH-vitamin-D (calcidiol/red.) anbefaler dr. Friedman at indtage en tablet pr. uge, i 8-12 uger, og derefter kontrollere 25-OH-vitamin-D og serum-calcium-niveauet.

  Hvis værdierne befinder sig inden for normalområdet, kan man fortsætte med at indtage en tablet pr. måned de næste 6 måneder som vedligeholdelsesdosis. Efter 6 måneder skulle behandlingen være tilstrækkelig.

  For patienter med et niveau mellem 20-25 indtages en tablet pr. uge i 6-8 uger, og patienter med et niveau mellem 25-30 bør indtage en tablet pr. uge i 4-6 uger. I begge tilfælde bør både D-vitamin- og serum-calcium ligeledes tjekkes. Hvis værdierne viser sig at ligge indenfor normalområdet, kan man indtage en tablet pr. måned de næste 6 måneder.

  Den primære bivirkning ved D-vitamin-behandling er overbehandling, som kan medføre hypercalcæmi (for meget calcium i blodet/red.).

  Patienter med nyreproblemer kan ikke omdanne D-vitamin til det aktive calcitriol (1,25-OH-vitamin-D) hvorfor de bør indtage D-vitamin i form af calcitriol direkte. Også patienter med underaktive bi-skjoldbruskkirtler (hypoparathyroidism) har gavn af at indtage D-vitamin i form af calcitriol.

  Konklusion

  D-vitamin ser ud til at have mange virkninger ud over forbindelsen med calcium og knoglesundhed. Nogle patienter med lavt D-vitamin-niveau er trætte og har knoglesmerter, som nemt kan ændres med den korrekte D-vitamin-behandling. D-vitamin beskytter muligvis mod hjertesygdom og mod visse typer cancer. D-vitamin kan også spille en rolle i reguleringen af immunsystemet og ved at nedsætte blodsukkeret hos patienter med diabetes. Korrekt D-vitamin-niveau er nødvendig for at forebygge osteoporose. Konklusionen er, at det korrekte D-vitamin-niveau er vigtigt for sundheden, især hvis man har stofskifteproblemer. Eksponeres patienten ikke (tilstrækkeligt) for sollys, og indtager patienten ikke D-vitamintilskud eller D-vitaminberigede fødevarer - anbefales man indtrængende at screene alle stofskiftepatienter for D-vitamin-mangel.

  Disclaimer: Denne artikel er ikke ment som et lægeligt råd og tilbydes kun af informative grunde. Forsøg ikke selv at bruge denne information, men kontakt professionelle for lægelige råd. Ønsker man at vide mere om dr. Friedman, så se på http://www.goodhormonehealth.com .

  Kilde (PDF)

  Om Theodore C. Friedman

  Theodore C. Friedman, MD, ph.d., er en Associate Professor of Medicine ved UCLA School of Medicine og Charles R. Drew University of Medicine & Science. Han er chef for afdelingen for endokrinologi, Molecular Medicine og metabolisme. Dr. Friedman er certificeret speciallæge i intern medicin og endokrinologi med særlig fokus på diabetes, og stofskifte. Han er gradueret fra Stanford University i kemi og biologi. MD-Ph.D. fra Mount Sinai School of Medicine og Ph.D. fra City University of New York i farmakologi. Han fuldførte speciale i intern medicin på University of Michigan tillige med praksis i endokrinologi på National Institutes of Health, National Institute of Child Health & Human Development. Han har en privat praksis i Los Angeles med speciale i svære at diagnosticere/behandle tilfælde af sygdomme i binyrer, hypofyse og i skjoldbruskkirtel. Han er far til tre børn og bor i Californien.

  The Everything Health Guide To Thyroid Disease

 2. #2
  Registreringsdato
  Nov 2006
  Lokation
  Sjælland, DK
  Alder
  70
  Indlæg
  423

  Icon3 Re: Lavt stofskifte og D-vitaminmangel


  Lavt stoffskifte af mangel på D-vitamin?

  Læs mere på forummet i Norge.

  Epokegørende interessant....
  Tak for at du viser mig tillid og læser mit indlæg. Jeg håber, at mine indlæg kan hjælpe med at bevare håbet om bedring.
  Jeg har studeret lavt stofskifte og behandling med "naturlig thyroid" på fuldtid siden 2005. Jeg skriver selv de fleste af mine tekster, på baggrund af kilder arkiveret i respekterede, konventionel-medicinske databaser.
  Kommentarer er desværre lukket p.g.a. spam, men du kan kommentere i alle emner i "Stofskifte-butikken" ved at benytte Kontakt os.

  © Til Stofskiftesupport.dk: undlad venligst at "låne" vores tekster. Læs venligst om vores Ophavsret og Copyright.
  Alle, der ønsker et indblik i menneskelivet med stofskiftesygdom - er velkommen til at læse i over hundrede tusinde af personlige indlæg på vores anden hjemmeside - Forum for Stoffskiftesykdommer i Norge.

Lignende emner

 1. Lavt stofskifte før bl.a. Fibromyalgi og KTS ?
  By Anina W. in forum Stofskifte - thyreoidea relaterede sygdomme
  Svar: 9
  Nyeste indlæg: 09-12-08, 12:36
 2. Forbindelse mellem lavt D-vitamin og lavt stofskifte
  By Anisa in forum Forum: D-vitamin
  Svar: 0
  Nyeste indlæg: 15-12-07, 10:30
 3. Sammenhæng mellem lavt D-vitamin og lavt stofskifte
  By Anisa in forum Forum: D-vitamin
  Svar: 0
  Nyeste indlæg: 15-12-07, 10:28
 4. Overgangsalder og lavt stofskifte
  By Anisa in forum Stofskifte - thyreoidea relaterede sygdomme
  Svar: 0
  Nyeste indlæg: 15-12-07, 10:09
 5. Lavt stofskifte
  By Sine* in forum Ældre kvinders sundhed og sygdom
  Svar: 3
  Nyeste indlæg: 05-03-05, 01:34

Bookmarks

Regler for indlæg

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  

Log ind

Log ind