"Det glykæmiske indeks" af J. Brand-Miller m.fl.

Anina W.

Administrator
"Det glykæmiske indeks - en moderne revolution"
af J. Brand-Miller m.fl.

Om bogen:

Det glykæmiske indeks (forkortet til GI) er en måleenhed for kulhydraters kvalitet og dermed for, hvor hurtigt blodsukkeret stiger efter vi har spist.
Kulhydrater, der nedbrydes hurtigt i fordøjelsesprocessen, har et højt GI, og deres virkning på blodsukkeret er hurtig og voldsom. Kulhydrater, der nedbrydes langsomt, og som gradvist frigiver glukose (sukker) til blodet, har et lavt GI.

I et klart og letforståeligt sprog redegør bogen for alt hvad der er værd at vide om GI. Beskriver principperne bag kostomlægning til kost med lav GI (glykæmisk indeks). Med tabeller over GI-værdier, opskrifter og kostplaner

ISBN: 87-11-16764-5
Medforfatter : Jennie Brand-Miller - Kaye Foster-Powell - Stephen Colagiuri
Oversat af Annelise Skov (fra australsk engelsk)
350 sider, Aschehoug
1 udgave, 1 oplag
Trykt i 2003
Original titel : The new glucose revolution
DKK 199,00
http://www.ibooks.dk/default.asp?mode=show_item&vare_id=124512

Bagside omtale:

Her er endelig en dansk udgave af bogen. Slut med at tælle kalorier! Nu handler det om kostens glykæmiske indeks (forkortet GI), som er en måleenhed for kulhydraternes kvalitet og dermed for, hvor hurtigt blodsukkeret stiger, efter vi har spist. Kulhydrater, der nedbrydes hurtigt i fordøjelsesprocessen, har et højt GI, og deres virkning på blodsukkeret er hurtig og voldsom. Kulhydrater, der nedbrydes langsomt, og som gradvist frigiver glukose (sukker) til blodet, har et lavt GI.

I et klart og forståeligt sprog redegør Det glykæmiske indeks - en moderne revolution for alt det, du har brug for at vide om GI, og hvorfor er det så vigtigt for et godt helbred livet igennem. GI kan hjælpe dig med at:
  • få et optimalt helbred
  • tabe dig
  • nedsætte din risiko for hjerteanfald
  • kontrollere dit blodsukker
  • kontrollere type 1- og type 2-diabetes
  • tackle det metabolske syndrom
Det glykæmiske indeks - en moderne revolution præsenterer de sidste nye forskningsresultater vedrørende GI, herunder nye undersøgelser af hjertekarsygdomme, vægttab plus et kapitel om GI og børns kost. Bogen indeholder tabeller med opdaterede GI-værdier og et helt afsnit med nye opskrifter og kostplaner, der kan hjælpe dig med at omsætte teori til praksis. Bogens formål er at sikre, at GI vil revolutionere vores forhold til mad. Det glykæmiske indeks - en moderne revolution er for alle - hver dag og hvert eneste måltid.

Om forfattere:

Jennie Brand-Miller er professor i humanernæring ved afdelingen for humanernæring på School of Molecular and Microbian Biosciences ved University of Sydney, og hun er desuden præsident forThe Nutrition Society of Australia. Hun er uddannet B.Se. (1975) og PhD (1979) ved University of New South Wales. Hun har undervist på de videregående studier i ernæring og diætik ved University of Sydney i mere end 24 år og leder for tiden et team af 12 forskere (herunder fem PhD-studerende), der forsker helt specifkt i alle aspekter af kulhydrater - kost og diabetes, det glykæmiske indeks i fødevarer; insulinresistens, laktoseintolerance og oligosakkarider i børneernæring. Hun interesserer sig specielt for ernæring inden for rammerne af den menneskelige evolution og i de australske aboriginers kost. Hun har udgivet 16 bøger og 140 videnskabelige artikler.

Kaye Foster-Powell er autoriseret praktiserende diætist med stor erfaring inden for området diabeteskontrol. Som færdiguddannet bachelor fra University of Sydney (BSe. 1987, Master's Degree i ernæring og diætik 1994) har hun ledet forsknings¬projekter med fokus på fødevarers glykæmiske indeks og dets praktiske anvendelse i de sidste 15 år. I øjeblikket fungerer hun som diætist ved Wentworth Area Diabetes Services i New South Wales og rådgiver om alle aspekter ved det glykæmiske indeks.

Assoc. Prof. Stephen Colagiuri er leder for Diabetes Centre og for afdeling for endokrinologi, stofskifte og diabetes ved Prince ofWales Hospital i Randwick, New South Wales. Han er uddannet ved University of Sydney i 1970 og blev optaget som medlem af The Royal Australasian College of Physicians i 1977. Han har en tilsvarende akademisk stilling ved University of New South Wales. Han har lagt navn til mere end 100 videnskabelige afuandlinger; hvoraf mange omhandler kulhydraternes betydning for diabetikeres kost.

Lisa Lintner er uddannet husholdningsøkonom i 1974, fik diplom i avanceret madlavning i 1977 og er uddannet lærer i 1979. Hun underviste derefter i ti år ved School of Hospitality and Catering i East Sydney og skolen for videregående uddannelser TAFE North Sydney (Technical And Further Education). Hun udgav senere sin kogebog Vegetables - A Taste of the Country, og for ikke så længe siden skabte hun opskrifterne til The New Glucose Revolution Life Plan. Forfatterskabet har suppleret hendes arbejde ved The Lisa Lintner Cooking School ved Sydneys sydligste kyst, med fokus på de bedste australske råvarer og med stærk fokus på lavglykæmiske opskrifter.

***​
 
"Det glykæmiske indeks - en moderne revolution"
af J. Brand-Miller m.fl.

INDHOLD

Introduktion


Del I - HVAD ER GI?

Kapitel 1 Hvad er der galt med vores kost i dag?

Kapitel 2 Derfor har vi brug for kulhydrater

Kapitel 3 Alt om GI

Kapitel 4 Ofte stillede spørgsmål


Del II - DIN GUIDE TIL LAVGLYKÆMISK KOST

Kapitel 5 Kostomlægning til kost med lavt GI

Kapitel 6 Madlavning med lavt GI

Kapitel 7 Opskrifter
  • Morgenmad
  • Lette måltider
  • Hovedretter
  • Desserter
  • Snacks


Del III - GI OG DIG

Kapitel 8 GI og vægtkontrol

Kapitel 9 GI og diabetes

Kapitel 10 GI og hypoglykæmi

Kapitel 11 GI og hjertesundhed: Insulinresistens

Kapitel 12 Børn og GI

Kapitel 13 GI og sportslige toppræstationer


Del IV - GI-TABELLERNE

Sådan bruger du tabellerne
Kort alfabetisk tabel
Detaljeret tabel

Supplerende litteratur: Kilder og referencer
Register
Opskriftregister
 
"Det glykæmiske indeks - en moderne revolution"
af J. Brand-Miller m.fl.

INTRODUKTION

Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution henvender sig til alle! Mennesker med diabetes, hjertesygdomme, det metaboliske syndrom (insulinresistenssyndrom) eller mennesker, der bare er interesserede i at tabe sig, vil alle kunne fa gavn af at omsætte vores råd og viden om glukose til praksis. Men bogen henvender sig også til dem, der ønsker at gøre alt det, de kan, for at forebygge de nævnte lidelser og generelt forbedre deres helbred.

I 1996 skrev vi bogen The GI. Factor, den første bog om det glykæmiske indeks (som vi forkorter GI), et nyt og epokegørende syn på kost og helbred, der har revolutioneret mange menneskers holdning til det, de spiser. Seks år senere var bøgerne The G.I. Factor, G.I. Plus samt en række håndbøger blevet internationale bestsellere, som er udgivet i USA og Storbritannien og i mange andre udgaver verden over.

I de mellemliggende år er der blevet forsket en hel del i GI, og vi har modtaget tusindvis af breve og værdifulde tilbagemeldinger fra læsere over hele verden. Som svar på de positive reaktioner har vi nu skrevet bogen Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution, den nyeste og mest opdaterede bog om GI.

***​

Det glykæmiske indeks (GI) er et fysiologisk baseret mål for kulhydraters kvalitet - en sammenligning af kulhydrater (gram for gram), baseret på deres umiddelbare virkning på blodsukkeret.
  • Kulhydrater, der nedbrydes hurtigt i fordøjelsesprocessen, har et HØJT GI. Deres indflydelse på blodsukkeret (blodsukkerrespons) er hurtig og voldsomt.
  • Kulhydrater, der nedbrydes langsomt, og som gradvis frigiver glukose til blodet, har et LAVT GI.
  • Blodsukkerresponsen på et måltid bestemmes primært af måltidets indhold af kulhydrater.
  • Både mængden og kvaliteten af kulhydrater i maden har indflydelse på stigningen i blodets indhold af glukose.
  • Måltider med samme indhold af kulhydrater kan enten have stor eller lille indflydelse på blodets indhold af glukose, afhængig af, hvilken slags (eller kvalitet) kulhydrater, de indeholder. Med andre ord: Måltidets GI.

***​

GI er simpelthen et mål for kulhydraters kvalitet - med andre ord, hvor meget og hvor hurtigt, kulhydrater i forskellige madvarer får blodsukkeret til at stige. Viden om og forståelse for begrebet GI vil være en hjælp for dig til at vælge den rette mængde kulhydrater og den rette slags kulhydrater til gavn for dit helbred og velvære. Hvor man tidligere troede, at GI kun havde relevans for diabetikere, anser man i dag GI for at være en gavnlig måde for alle til at optimere deres helbred på.

De fleste mennesker har en ide om, hvordan deres blod"sukker" (blodglukose, for at være helt korrekt) stiger og falder i dagens løb. Men mange af de oplysninger, der cirkulerer på tryk om mad og blodsukker er forkerte. Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution fortæller sandheden om sammenhængen mellem kulhydrater og blodsukker.

Vores forskning i det glykæmiske indeks (GI) begyndte i 1980'erne, hvor sundhedsmyndigheder verden over begyndte at fremhæve vigtig-heden af at spise en kulhydratrig kost. Indtil da var det indholdet af fedt i kosten, der havde offentlighedens og videnskabens fulde opmærksomhed (og med rette til dels stadig har det). Men fedtfattige kostplaner er i deres natur automatisk meget kulhydratrige. Ernæringseksperterne begyndte at stille spørgsmål - er alle kulhydrater lige gode, er alle former for stivelse gavnlige for helbredet, er alle former for sukker skadelige? Især begyndte de at forske i virkningerne af kulhydrater på blodsukkeret. De ville vide, hvilke kulhydratholdige fødevarer, som var forbundet med den mindste svingning i blodsukkeret og den største værdi for helbredet, herunder en nedsat risiko for diabetes og hjertesygdomme.

En overvældende stor del af forskningen i det glykæmiske indeks over de seneste 20 år har vist, at forskellige kulhydratholdige fødevarer har vidt forskellig virkning på blodsukkeret. Disse forskelle havde nogle vigtige implikationer. Vi har spillet en vigtig rolle i bedømmelse og afprøvning af det glykæmiske indeks i forbindelse med diabeteskontrol, vægt- og appetitkontrol og sportsudøvelse. Vi ved af egen erfaring og fra breve fra læserne, at viden om fødevarers GI gør en enorm forskel i menneskers liv. For nogle betyder det endda en ny levefrist.

Forskere over hele verden, herunder også vores eget laboratorium, har nu testet GI for hundredvis af fødevarer, både enkeltvis og i blandede måltider (måltider, der består af et antal fødevarer), og har udført langvarige undersøgelser af mulighederne for god diabeteskontrol ved hjælp af GI. Amerikanske undersøgelser har vist, at en lavglykæmisk kost er forbundet med lavere risiko for såvel type 2-diabetes som hjerte-karsygdomme.

Det er nu ganske indlysende, ikke blot for os, men også for mange ekspertudvalg og sundhedsmyndigheder verden over, at fødevarers GI har konsekvenser for alle. Det er virkelig en "moderne revolution" i den forstand, at det for altid har ændret vores opfattelse af kulhydrater.

***​

DEN NYE VIDEN OM GLUKOSE KAN HJÆLPE MENNESKER:
  • der har type 1-diabetes (ungdomddiabetes)
  • der har type 2-diabetes (aldersdiabetes eller "gammelmandssukkersyge")
  • der har gestationel diabetes (graviditetsdiabetes)
  • der er overvægtige
  • der er normalvægtige, men for kraftige omkring livet
  • hvis blodsukker er højere end ønskeligt
  • der af lægen har fået at vide, at de har nedsat glukosetolerance eller "en lille smule sukkersyge"
  • hvis blod har et højt indhold af triglicerider og et lavt indhold af HDL-kolesterol
  • der lider af det metaboliske syndrom
  • der lider af polycystisk overiesyndrom
  • der ønsker at forebygge alle de nævnte lidelser og leve sundere!
Højt blodsukker spiller en vigtig rolle de nævnte lidelser. Højt blodsukker er uønsket, og det har negative bivirkninger både på kort og på langt sigt.

***​

Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution giver diabetikere en ny levefrist, og de frigøres fra nogle diætkrav, der er vanskelige at overholde, misforståede og som ofte virker mod hensigten. Mange diabetikere må konstatere, at til trods for, at de gør alle de rigtige ting, er deres blodsukkerniveau stadig for højt. Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution stiller en viden og erfaring til rådighed, der gør det muligt for diabetikere at vælge den rigtige slags kulhydrater for at opnå den optimale blodsukkerkontrol.

GI er en del af løsningen på forhøjet blodsukker.

Vi giver også råd og vejledning om, hvordan man vælger de bedste kulhydrater, hvis man vil tabe sig, og om de kulhydrater, der giver kontrol over ulvehungeren, minimerer insulinniveauet og hjælper med at forbrænde fedt. Ved at forebygge en vægtøgning efterhånden som vi bliver ældre, giver vi kroppen den bedste chance for at undgå lidelser som diabetes og hjertesygdomme. I denne sammenhæng diskuterer vi også proteinrig kost og middelhavskost. Vi giver en klar, videnskabelig og logisk begrundelse for valget mellem de forskellige typer kost, der beskrives i populærlitteraturen.

Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution giver også svar på spørgsmål om kost under graviditeten og kost til børn, om specifikke sygdomme som polycystisk ovarie syndrom (en form for ufrugtbarhed, der er tæt knyttet til insulinresistens) samt glutenoverfølsomhed (også kaldet cøliaki).

Vi slår til lyd for - stærkere end nogensinde -, at det glykæmiske indeks er relevant for alle, hver dag, hvert eneste måltid. Det videnskabelige bevis for, at GI er vigtigt for helbredet, er nu hævet over enhver diskussion og er langt mere vidtrækkende, end vi selv nogensinde havde forestillet os.

Vi giver dig fuld indsigt i den revolutionerende viden om glukose, plus en række nye opskrifter, adskillige forslag til kostplaner og mere information om den glykæmiske belastning, der er en hjælp til at beregne den mængde og den type kulhydrat, du spiser. Vi har også medtaget de allerseneste data vedrørende:
  • de nyeste undersøgelser af GI
  • oplysninger om den glykæmiske belastning
  • de nyeste undersøgelser af hjertesygdomme og blodsukker
  • de seneste undersøgelser af GI og diabetes, herunder også type l-diabetes hos børn
  • de nyeste undersøgelser af G I og kræft
  • de nyeste undersøgelser af GI og polycystisk ovarie syndrom, vægtøgning under graviditet og graviditetsbetinget diabetes
  • den nøgne sandhed om proteinrig kost
  • nye GI-værdier for madvarer, der er testet for nylig, herunder proteinbarer, glutenfri fødevarer, færdigretter og mange andre

BLODSUKKER ELLER BLODGLUKOSE?​

Blodsukker og blodglukose er egentlig det samme, men den sidste term er teknisk set mest korrekt. "Sukker" er egentlig et overbegreb, der dækker mange former for sukkerstoffer, bl.a. glukose. Men den term, der er mest almindelig i daglig tale, er blodsukker, og derfor har vi i denne bog valgt at bruge dette udtryk. "Glykæmisk" refererer til blodsukker.


SÅDAN BRUGER DU BOGEN​

Kapitlerne er disponeret, så det er let for dem, der vil gå lige til sagen:

Du får at vide præcis, hvad du skal gøre, hvis du vil omlægge din kost til lavglykæmiske alternativer. Vi anbefaler, at du læser de indledende kapitler, da de giver et komplet overblik og en videnskabelig opdatering vedrørende historien om kulhydraterne. De fakta, vi afslører om kulhydrater, vil komme som en overraskelse for mange - fakta, der kan gøre livet en hel del nemmere.

Del I indeholder de allerseneste oplysninger om, hvad man betragter som en balanceret kost og hvorfor. Oplysningerne er baseret på viden-skabelig forskning, kliniske undersøgelser og omfattende undersøgelser i hele befolkningsgrupper. Vi præciserer, hvad der er i vejen med dagens kost og forklarer den beviste værdi af kost med et stort indhold af frugt og grønsager. I denne del af bogen forklarer vi betydningen af at være "kræsen" med hensyn til, hvilke kulhydrater og hvilken slags fedt, du spiser, uanset det indbyrdes forhold mellem mængden af protein, fedt og kulhydrater. Del I diskuterer proteinrig kost og nye begreber som glykæmisk belastning, og vi besvarer også de hyppigst stillede spørgsmål om GI.

Del II er din håndbog om lavglykæmisk kost. Vi viser, hvordan du kan bruge mere af de rigtige kulhydrater i kosten, giver tips om tilberedning af måltider og praktiske råd og kombinationsmuligheder af fødevarer med det formål at give G I en høj nytteværdi for dig hele dagen. Denne del af bogen indeholder halvtreds opfindsomme og indbydende opskrifter og menuforslag til morgenmad, frokost, middagsmad og mellemmåltider, alle med angivelse af GI-værdi og indhold af næringsstoffer.

I Del III finder du separate kapitler for forskellige anvendelsesmuligheder for GI, herunder dets betydning for vægtkontrol, type l-diabetes, type 2-diabetes, hjertesygdomme og det metaboliske syndrom, graviditet og graviditetsbetinget diabetes, børn og sportspræstationer.

Hvis du kun er interesseret i GI-værdierne, kan du slå mange af dem op i tabellerne i Del IV; der er opdateret med de nyeste tal fra de lande, der GI-tester fødevarer. Den store tabel er opdelt i fødevarekategorier (brød, frugt osv.), og tabellerne oplyser ikke kun det glykæmiske indeks og mængden af kulhydrater pr. portion, men også den glykæmiske belastning pr. portion. Vi har tilføjet fødevarer, som læserne har efterspurgt - kød, fisk, ost, broccoli, avocado osv. - til trods for, at de ikke indeholder kulhydrater, og at deres glykæmiske belastning er nul. Den store tabel er den absolut mest omfattende og bedst opdatere de liste, der endnu er offentliggjort. Endelig er der på side 340-343 en komplet liste over videnskabelige referencer, der støtter alt det, vi har skrevet i bogen.

Det Glykæmiske Indeks - en Moderne Revolution giver dig muligheden for at få øjnene op for nye og meget sundere kostvaner, der både er nemme og indbydende.


Prof Jennie Brand-Miller Kaye Foster-Powell
Ass. Prof Stephen Colagiuri

Sydney 2002
 
Back
Top